Behandelen van klachten van de armen, schouders, nek.

Zoek de betreffende locatie op de buitenzijde en binnenzijde van de hand en vingers en zoek de locatie ook op de boven en onderkant van de voet en tenen.

Bij pijn in de schouder en arm ook rekening houden met de wervels van de nek en bovenste borstwervels. Het kan zijn dat daar een wervel is verschoven en dit pijn klachten geeft in schouder, arm, of hand.

Je moet dan kijken of in de sujok gebieden van nek en borstwervels pijnlijke punten vind.  Zo ja dan mee behandelen.

Verder is het mogelijk dat spanningen van organen afgeleid worden naar de schouder.  De rechter schouder heeft vooral een relatie met de lever , de functies in de onderbuik en de nier.  De linkerschouder heeft vooral een relatie met het hart, de maag, milt, alvleesklier.

Psychische spanningen op die organen worden merkbaar op de schouders  en  schoudergewrichten. Bij chronische klacht is het belangrijk dat je kijkt of in deze sujokgebieden pijnlijke punten zijn te vinden.

Bij het behandelen van pijnklachten van het skelet en de ledematen is het raadzaam om de overeenkomstige sujoklocatie op de vingertoppen altijd mee behandelen. Vooral de sujoklocaties van de organen die bij de klacht een rol spelen.

Het hele lichaam weerspiegelt zich ook in de top van een vinger of teen. De hele hand met al zijn reflexzones vind je terug in de top van de wijsvinger en pink. Alle gevoelige zones in de hand vind je dus terug als gevoelige puntjes in de vingertop. Het gebied in de binnenkant van een vingertop overeenkomt met de binnenkant van de hand, de achterkant ( nagelkant  ) van de vingertop overeen met de bovenzijde van de hand.

Bovenste verhaal geldt natuurlijk ook voor de voeten en tenen.

voorbeeld behandeling van een ontstoken knie

voorbeeld behandeling ontstoken heup

voorbeeld behandeling ontstoken kaak en voorhoofdholtes

voorbeeld behandeling bedorven maag, indigestie