Correspondentiegebied volgens het Insectsysteem in alle vingers en tenen

Deze gebieden zitten op de rechter en linker hand. De nek heeft maar een heel klein gebied in dit systeem.  In het 2e lid zien we aan de binnenkant alle organen van de borst boven het middenrif. Op de buitenkant zien we in het 2e lid de wervelkolom met de helft van de borstwervels, Op de zijkanten de gebogen arm, hand en schouder. In het 3e lid zien we aan de binnenkant de lever, maag, alvleesklier en milt met daaronder de dikke darm, dunne darm, en het endeldarmgebied waar ook de bekkenorganen als eierstokken blaas, baarmoeder of prostaat geprojecteerd zitten net als in de handpalm. Op buitenkant van de vinger vinden de onderste borstwervels, de lendewervels en op de gewrichtskop het heiligbeen en de stuit. Achter de onderste wervels vinden op de nieren.

Aan de zijkanten van het 3e lid vinden we het opgevouwen been, voet, heup en knie. Over het algemeen zijn deze punten van de ledematen in het insectsysteem van minder belang bij de behandeling van klachten van de ledematen. We gebruiken het insectsysteem vooral voor het behandelen van de rug, nek en de functies van de inwendige organen in chronische omstandigheden.

 

 

Voor het hoofd maken we soms gebruik van een 3e correspondentie systeem waarbij het gebied van de nagel met de mond overeenkomt en het gebit rond de nagel is geprojecteerd. Deze gebieden zitten zowel op de vingers als de tenen. Vooral bij klachten van het hoofd, mond, gebit, neus en ogen kan dit systeem vaak goed worden gebruikt. De punten op de duim en de grote teen zijn hier belangrijk en werken beide even sterk. Het is nuttig om bij klachten van het hoofd rond alle nagels te zoeken naar pijnlijke punten en de pijnlijkste punten te gebruiken. 

In de vingertoppen en teentoppen zit volgens het basissysteem ook een gehele projectie van de hand en voet met hierin de projectie van het gehele lichaam.

Hieronder een tekening van de toppen van de binnenkant van de linkerhand. Op het plaatje zie je duidelijk ook weer de het gehele lichaam getekend in de toppen. Deze projecties zijn belangrijk om ook te gebruiken vooral bij dieper liggende aandoeningen die langdurig aanwezige zijn. Deze projecties zijn ook op de bovenkant van de vingertoppen aanwezig. We vinden op de bovenkant van de vingertop dezelfde projectie als de bovenkant van de hand. Hetzelfde geldt voor de toppen van de tenen. Kijk goed dan zie je dat in de top bij de projectie van de duim en de grote teen aan de kant van de duim van de hand ligt. Bij de buitendste twee vingers (pink en ringvinger) ligt de duim en grote teen aan de kant van de pink.