Corresponderende gebieden op de voeten.

De bovenzijde van de voeten heeft een grote overeenkomst met de bovenzijde van de handen en alles wat daar van toepassing is geldt ook voor de bovenzijde van de voet. De grote teen is het hoofd.  Het gebied onder de nagelriem  is vooral het achterhoofd, het 2e lid is de nek, en het 3e lid  heeft de borstwervels tot de onderkant van het schouderblad. 

De onderste borstwervels vanaf de punt van het schouderblad  tot de onderste ribben liggen boven op de voet en gaan daar over in de lendenwervels, het heiligbeen en de stuit tussen de 3e en 4e teen. Aan beide kanten van het heiligbeen vinden we het bekken en de heupgewrichten.. De 3e en 4e teen zijn de benen en de 2e en 5e  teen vormen de armen. 

 De onderkant van de voeten heeft dezelfde indeling als die in de binnenzijde van de hand. De top van de grote teen(1e lid) is het hoofd.   Het 2e lid van de grote teen is de nek.  De bal van de grote teen (3e lid)komt overeen met de muis van de hand en beheerst dus  de borst met alle organen boven het middenrif. Het gebied tussen de 3e en 4e teen beheerst dus vooral het onderlijf met de geslachtsorganen, endeldarm, prostaat, en blaas. De hiel is vooral het maaggebied met de maag, lever, alvleesklier en milt. Deze gebieden breiden zich vaak uit naar de zijkant van de hiel zodat op de zijkant-binnenkant van de hiel van de rechter voet en relatie heeft met de lever  en bij de linker voet heeft de zijkant-binnenkant van de hiel een relatie met de milt en de alvleesklier.  De buitenzijde van de rechterhiel heeft meer een relatie met de milt en de alvleesklier en maag, de buitenzijde van de linkerhiel heeft  een relatie met de lever.

 

Op de rechter voetzool loopt langs aan de binnenkant van de voet ligt het verloop van het opstijgende deel van de dikke darm in de richting van de lever.  Op de linkervoetzool loopt langs de binnenkant van de voet het verloop van het neergaande deel van de dikke darm vanuit het gebied van de milt naar de endeldarm.

Dit zijn alle twee belangrijke gebieden omdat veel klachten, waar dan ook in het lichaam,  een samenhang hebben met een slecht functionerende energie van de dikke darm.

Vooral de omgeving van de bocht van de dikke darm  bij de lever en milt zijn belangrijke aandachtspunten en ook het gebied bij de anus, endeldarm. De  dunne darm (staat niet getekend op de kaart) zit in het centrum van de voet wat door de dikke darm omgeven wordt.

Meer corresponderende gebieden in de toppen van tenen en handen. 

In de onderkant  of binnenkant toppen van de tenen en de vingers vinden we weer de afbeelding van de hand en de voet met alle corresponderende gebieden op de handpalm en voetzool volgens het basis systeem. Op bovenzijde van de toppen vinden we de projecties op de bovenzijde van de voet en de hand. Hier vinden we dus vooral het skelet.

Op het plaatje hieronder zien we de toppen van de  tenen / vingers aan de onderzijde / binnenzijde van 2e  t/m de 5e teen / vinger.

Bij de linker voet  komt de onderkant van de teentop van de 3e  teen  overeen met voetzool van de linker voet.  De teentop van de 2e teen komt bij de linkervoet overeen met de binnenkant van de linkerhand. Bij de rechter voet  komt de onderkant van de teentop van de 3e  teen  overeen met voetzool van de rechter voet. Bij de rechter voet  komt de onderkant van de  teentop van de 2e teen komt overeen met de binnenkant van de rechter hand.

De 3e teen heeft vaak vooral met angst een relatie en omdat veel blokkades en ziekten angst als achtergrond hebben is het belangrijk dat we hier opletten.

De 4e teen heeft een relatie met de moed en orde, wanneer dit topje de neiging heeft onder de 3e teen weg te kruipen hebben met een aangeboren aanleg voor een gebrek aan moed te maken. Men durft geen nee te zeggen en belast zich daardoor snel met zaken die hem opbreken.  Hierbij is altijd ook de energie van de galblaas betrokken.

Hierboven de lokatie van de nieren naast de wervelkolom boven op de linker voet. (nieren zitten natuurlijk ook boven op de rechtervoet op dezelfde plaats.)

Er zijn verschillende projecties op de voet mogelijk, in belangrijkste staan in op de voorgaande pagina’s. Op de voet is de rand van de achterkant van de hiel en de zijkant projectie van het middenrif.

In de praktijk ligt die projectie ook ter hoogte van de enkels. Op de zijkant van de hiel ontstaan dan projecties van het gebied van de maag, lever, galblaas, alvleeskier.

In de traditionele voetreflexologie zoals die bij de indianen die uit de USA kwam vindt men hier de projectie van het bekken de geslachtsorganen en eierstokken en prostaat.

De projecties die hier ontstaan hebben echter wel degelijk een relatie met de organen maag lever milt en alvleesklier, ze hebben vooral een relatie met de energie van de Chinese meridianen van maag lever galblaas en milt die door deze gebieden stromen en hebben betrekking op diep gewortelde bewustzijnsprocessen (vaak in het onderbewustzijn) met betrekking tot de energie van maag, lever, galblaas en alvleesklier in het 1e en 2e Chakra.

 

Hiel links

Hiel rechts.