Corresponderende behandelzones op de handen.

Sujoktherapie is een behandelsysteem welke goed en zonder gevaar door een leek uitgevoerd kan worden maar het is geen diagnosesysteem voor de leek.

Een pijnpunt vertelt alleen maar dat het lichaam signaleert dat de energie/vitaliteit in het betreffende gebied niet goed functioneert en dat hersteld wil zien. Als er geen signalen zijn wil dat niet zeggen dat er niets aan de hand is. Sommige mensen zijn soms zo geblokkeerd of uitgeput dat het lichaam niets herkend en ook geen signaal geeft. Soms moet het lichaam en de geest eerst meer tot leven komen, of meer bewust worden, voordat het iets gaat herkennen en signaal gaat geven. Zo kan het ook gebeuren dat eerst andere functies moeten veranderen voordat de klacht waar men mee zit bereikbaar wordt voor behandeling.

Een goede therapeut die bekend is met een energetische behandelmethode of natuurgeneeskundige behandeling herkent dit soort processen.

Als er wel hevige signalen, heel pijnlijke drukpunten, zijn wil dat ook niet zeggen dat er meteen iets ergs aan de hand is. Het lichaam geeft dan wel aan dat het duidelijk iets wil veranderen.

 De binnenzijde van de linker en rechterhand.

 

De binnenzijde van de linker en rechterhand.  De binnenzijde van de hand heeft de sujoklocaties van de voorkant en de inwendige organen (met uitzondering van de nieren) van het lichaam. De sujokloctie nieren vind je op de bovenzijde van de hand in het gebied ongeveer tussen de 2 onderste ribben links en rechts naast de wervelkolom.

De duimtop 1e lid is het hoofd met daarin de zintuigen in dezelfde locatieverhouding als op het hoofd, het 2e lid van de duim is de nek met daarin de keel, strottenhoofd, slokdarm en schildklier, en de muis van de duim (het 3e lid) is de borstkas met daarin de longen, luchtwegen, en het hart met bovenop het hart de zwezerik (thymusklier). De rand van de muis is het middenrifgebied. Het middenrif is ook de polsplooi.

De handpalm bevat de organen van de buikholte onder het middenrif. Rechts in de hand zit de lever, daarnaast de maag  en naast de maag de milt. In de rechterhand valt het grootste deel van het levergebied onder de muis van de rechterduim. In de linkerhand valt het grootste gebied van de maag en milt onder de muis van de linker duim. In de handpalm zien we verder bij de zijkanten de dikke darm lopen en in het midden de dunne darm. De dikke darm  eindigt  (endeldarm) tussen de middelvinger en de ringvinger. In ditzelfde gebied liggen ook de blaas en de baarmoeder of de prostaat en alles wat verder in dit gebied in de onderbuik aan wezig is. De eierstokken liggen ook in dat gebied net boven de gewrichten van het 3e lid. Wanneer je de kaart van de bovenzijde van de hand bekijkt liggen liggen de eierstokken in het bekkengebied aan de binnenzijde in de handpalm. 

De binnenzijde van de hand vind je ook weer terug in de vingertop. De wijsvingertop van de rechterhand heeft dezelfde indeling als de binnenkant van de hele rechterhand.

De vingertop van de rechter middelvinger heeft dezelfde indeling als de rechter voetzool.

De vingertop van de rechter ringervinger heeft dezelfde indeling als de linker voetzool.

De vingertop van de pink heeft dezelfde indeling als de linkerhand.

Dit betekend als er een pijnlijk punt in de handpalm of voetzool aan wezig is je dit punt opzelfde plaats kunt terug vinden in de vingertop.

Bovenzijde van de handen.

De rechter hand bovenzijde. De bovenzijde van de rechter hand geeft de achterkant van het lichaam weer. Tussen de 3e en 4e vinger ligt de projectie van het bekkengebied met de stuit en anus. Daarboven liggen de lendewervels en de borstwervels tot hoogte van de onderkant van de schouderbladen. De wervelkolom vanaf de onderkant van de schouderbladen tot aan het hoofd ligt op de bovenkand van de duim. De wijsvinger is de rechterarm, het gewricht tussen het 1e  lid en het 2e lid is  het polsgewricht. Het gewricht tussen het 2e lid en het 3e lid is het ellebooggewricht. De gewricht tussen het 3e lid en de hand is het rechter schouder gewricht.

De pink is de linker arm met natuurlijk dezelfde verdeling als bij de wijsvinger.

De middelvinger (3e vinger) is het rechter been, het gewricht tussen het 1e  lid en het 2e lid is  het enkelgewricht. Het gewricht tussen het 2e lid en het 3e lid is het kniegewricht. De gewricht tussen het 3e lid en de hand is het rechter heup gewricht.

De ringvinger(4e vinger) is het linker been met natuurlijk dezelfde verdeling als bij de middelvinger.

Hoewel de hand zowel de linker kant als de rechterkant van het lichaam stuurt heeft de rechterhand wel de voorkeur voor de rechterhelft van het lichaam. Dus linker schouder arm en pols klachten bij voorkeur in de linker hand  en linker voet behandelen. Bij schouderklachten en heup of bekkenproblemen ook de binnenzijde van de hand bij de betreffende loctatie onderzoeken op pijnlijke punten en deze meebehandelen.

Op de bovenzijde van beide handen vinden we naast de wervelkolom ( zie plaatje hiernaast) ook de lokatie van de nier en bijnier. Deze ligt in het basiscorrespondentiesysteem niet aan de binnenkant van de hand.

 

De linker hand bovenzijde.

De bovenzijde van de linker hand geeft de achterkant van het lichaam weer. Tussen de 3e en 4e vinger ligt de projectie van het bekkengebied met de stuit en anus. Daarboven liggen de lendewervels en de borstwervels tot hoogte van de onderkant van de schouderbladen. De wervelkolom vanaf de onderkant van de schouderbladen tot aan het hoofd ligt op de bovenkand van de duim. De wijsvinger is de linkerarm, het gewricht tussen het 1e  lid en het 2e lid is  het polsgewricht. Het gewricht tussen het 2e lid en het 3e lid is het ellebooggewricht. De gewricht tussen het 3e lid en de hand is het linker schouder gewricht.

De pink is de rechter arm met natuurlijk dezelfde verdeling als bij de wijsvinger.

De middelvinger (3e vinger) is het linker been, het gewricht tussen het 1e  lid en het 2e lid is  het enkelgewricht. Het gewricht tussen het 2e lid en het 3e lid is het kniegewricht. De gewricht tussen het 3e lid en de hand is het linker heup gewricht.

De ringvinger(4e vinger) is het rechter been met natuurlijk dezelfde verdeling als bij de middelvinger.

Hoewel de hand zowel de linker kant als de rechterkant van het lichaam stuurt heeft de linkerhand wel de voorkeur voor de linker helft van het lichaam. Dus rechter schouder arm en pols klachten bij voorkeur in de rechter hand  en rechter voet behandelen. Bij schouderklachten en heup of bekkenproblemen ook de binnenzijde van de hand bij de betreffende loctatie onderzoeken op pijnlijke punten en deze meebehandelen.