Behandel zelf je klachten eenvoudig en effectief met de methode Su Jok.

Driek van der Vet acupuncturist. praktijk vanaf 1976  tel  06 228801382   www.natuurgeneeskunde-eemland.nl    www.hvandervet.nl

mail: driekvdvet@gmail.com   uw mening of vraag is welkom. Heeft u belangstelling voor een praktijk/instructieavond(en) dan hoor ik dit graag.

In Kazachstan wordt Sujok in sommige plaatsen zelfs op de basisschool onderwezen aan leerlingen van 12 jaar. Je kunt het logische systeem in een paar uur leren als je een beetje slim bent. Het Su Jok systeem (hand-voetsysteem) van de Koreaanse prof doctor Park Jae Woo is in Korea en vooral in India en andere oude Oostbloklanden zoals Polen, Bulgarije bekend aan het worden. Mede omdat het zich uitstekend leent voor zelfbehandeling van de punten en zones op handen en voeten door middel van massage, verwarmen met een staafje wierook en het plakken van zaadjes met een pleister op de noodzakelijke punten. Het is een hele goedkope methode, redelijk eenvoudig te begrijpen en heel effectief werkzaam.

Ongeveer 50 jaar geleden werden door verschillende acupuncturisten in Korea logische verbindingen gevonden tussen gebieden in de handen en voeten die duidelijk een sterke relatie hadden met het functioneren van ons menselijk lichaam, hieruit ontstonden verschillende methodes die allemaal een heel duidelijk therapeutisch effect hadden. Ook vanuit de geneeskunde van het oude India (Ayurveda) en de indianen in de oude USA (methode Eunice Ingham, de hedendaagse voetreflexologie) zijn systemen ontstaan.

Prof Park Yae Woo heeft in 30 jaar vanuit alle bekende systemen en meridiaansystemen een soort synthese van corresponderende systemen ontwikkeld van wat hij Onnuri energie systeem noemt. Hieruit is zijn Sujokmethode ontstaan en een Onnurie acupunctuursysteem.  Park Jae Woo ontdekte dat er een relatie bestond tussen de bouw van handen en voeten en de functies van het gehele lichaam. Zijn bevinding (die zich in de praktijk geheel bewezen heeft) is zoals nu volgt.

Deze site geeft je een cursus in een behandelsysteem dat door een leek gemakkelijk kan worden geleerd en uitgevoerd maar het is geen diagnosesysteem, dit vraagt meer kennis en inzicht. Op deze site zal hier later verder op worden in gegaan want toch kan zonder die kennis vaak veel worden geholpen.

Bij pijn en ontsteking van gewrichten, ledematen, rug, nek en schouder, infectie van de luchtwegen, longen, maag en darmen, hoofdpijn,  doorbloedingsstoornissen kan ook een leek heel goed zelf behandelen vooral wanneer de klachten niet heel chronisch zijn. Chronische aandoeningen, allergie, eczeem, auto-immuunziekten, orgaanzwakte kunnen met dit systeem ook vaak uitstekend behandeld worden maar dit vraagt wel begeleiding van een therapeut die hiermee vertrouwd is.

De structuur van de handen en voeten komt veel overeen met de structuur van het menselijk lichaam. We noemen die overeenkomst een corresponderend systeem. Er zijn heel veel corresponderende systemen die op een verschillende niveau of diepte werken.
Het Sujok systeem combineert 2 belangrijke corresponderende systemen. Het 1e zelfstandige systeem wat gebruikt wordt noemen we het basis correspondentie systeem.
Wanneer je jezelf voorstelt dat de duim omhoog gedraaid is ten opzichte van de aansluitende gedeeltes van handpalm dan zie je dat de corresponderende zones op de hand een logische overeenkomst vertonen met de verschillende delen van het lichaam. Er verschijnt zo een duidelijk en logisch corresponderend systeem.

 

# De duim (grote teen)correspondeert met de nek en het hoofd.
#De wijsvinger (2e teen) en pink(5e teen) corresponderen met de bovenste ledematen.
#De middelvinger (3e teen) en de ringvinger (4e teen) corresponderen met de onderste ledematen.
#De gewrichten van de vingers en tenen corresponderen met de gewrichten van de ledematen.
#De rug van de hand en de voet correspondeert met de rug, wervels, ribben en bekkengebied .
# De inwendige organen hebben hun corresponderende gebieden in de handpalm en de onderkant van de voet.
Wanneer men ziek wordt verschijnen er een of meerdere pijnlijke punten. Stimulatie van die punten hebben een duidelijk genezend effect. Deze stimulatie kan je vergelijken met de drukknop op een controlepaneel. De drukkop zendt een impuls naar het zieke orgaan en die impuls brengt het genezingsproces opgang. Daarbij is het genezend effect ook nog krachtig en snel.
## Als we vergelijken dan is het effect van de zones op de voeten in sommige gevallen wat sterker dan die op de handen. Het sterkste is echter de combinatie van hand en voet.
Het 2e zelfstandige systeem wat gebruikt wordt noemen we het ” Insect “correspondentie systeem. Het gehele lichaam met al zijn functies is geprojecteerd in de vinger en de teen. In iedere vinger en in iedere teen. Het lichaam is net als bij een insect onderverdeeld in 3 delen: het hoofd , de borst, en het gebied onder het middenrif.

De vingers en tenen zijn zelfstandige delen van het lichaam net als de handen en voeten.

Op ieder zelfstandig deel van het lichaam en dus op iedere vinger en iedere teen zit een volkomen gelijk correspondentie systeem. Dit systeem komt met zijn locaties heel logisch met de opbouw van ons lichaam overeen. Ieder orgaan of deel van het lichaam heeft zijn eigen correspondentiegebied in het  insect correspondentiesysteem op de vinger en de teen.

# Het eerste kootje (distal phalanx) is het hoofd.   # Het tweede kootje (middle phalanx) is de borstkas met longen en hart   # Het derde kootje(proximal phalanx) is het gebied onder het middenrif, de maagstreek en de buikholte.  # De ledematen zijn geprojecteerd in een gebogen situatie aan de zijkant van de vingers en tenen. De armen aan de zijkant van het tweede kootje, de bene aan de zijkant van het derde kootje.

Ook in het “insect” systeem zijn de geneeskrachtige stuurpulsen uit de tenen soms krachtiger als die uit de handen. Het krachtigst zijn ze echter wanneer ze beide worden gebruikt. Wanneer een functie verstoord is dan zal het betreffende gebied op de hand, vinger, voet en teen gevoelig worden wanneer je er met een staafje op drukt. Bij het insect systeem is niet op iedere vinger het betreffende gebied even gevoelig. Op sommige vingers kan je het zelfde gebied heel erg gevoelig zijn terwijl op een andere vinger die gevoeligheid veel minder is.

Dit komt omdat iedere vinger en teen ook een stukje van de persoonlijkheid reflecteert. De aanwezige storing is dan niet voor iedere functie van de persoonlijkheid even belangrijk. Voor de praktijk is het echter het kennen van de achtergrond van die relatie niet belangrijk omdat toch de gevoeligste punten worden uitgezocht voor de behandeling met een zaadje of met moxa.  Dat maakt alles nogal eenvoudig.

Beide systemen worden gezamenlijk gebruikt in de Sujoktherapie. Er wordt gebruik gemaakt van zaadjes,  kleine moxa (soort wierook), magneetjes, kleine steentjes (geneeskrachtige steentjes), puntmassage met en stokje, magneetjes,  kleine naaldjes of verblijfnaaldjes in de betreffende punten en gebieden. Er kan geen schade toegebracht worden en het is daarom ongevaarlijk. Iedere huisvrouw of huisman zou dit  mooie  eenvoudige systeem moeten kennen om bijv. een snelle effectieve goedkope behandeling van kinderziekten te leren, voor de gezondheid van het gezin en behandelen van vele soorten pijnen en ontstekingen.

Het Sujok correspondentie systeem kan uitstekend gecombineerd worden met andere therapieën en methodes van zowel de reguliere geneeskunde als de alternatieve geneeskunde.